
Według naukowców z Penn State specjalizujących się w dziedzinie żywności, naświetlanie grzybów krótkimi rozbłyskami ultrafioletowego światła w ciągu kilku sekund może podnieść poziom zawartej w nich witaminy D, zmieniając je w zdrowe jedzenie.
Szybko pulsujące światło zwiększa poziom witaminy D2 w porcji grzybów od praktycznie zera do ponad 100% normy rekomendowanej przez dietetyków i to w mniej niż sekundę. Proces ten nie wpływa w żaden sposób na wygląd ani na smak grzybów.
"Naukowcy odkrywają właśnie, że witamina D działa pozytywnie nie tylko na nasze kości, z czego jest najszerzej znana, ale przynosi znacznie więcej korzyści naszemu zdrowiu. Wiemy na przykład, że pomaga regulować setki genów." - mówi Robert Beelman, honorowy profesor nauk o żywieniu w Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health.
Profesor Beelman zauważył również, że coraz więcej specjalistów żywieniowych prowadzi badania nad właściwościami witaminy D, które zwiększają wydajność organizmu w trakcie uprawiania sportów. Naukowcy udowodnili już, że suplementy diety z witaminą D mogą poprawić zdolność poruszania się u starszych osób, które z powodu niedoborów tej witaminy, są bardziej narażone na upadki.
Wygląda na to, że naświetlone ultrafioletem grzyby, mogą stać się doskonałym źródłem witaminy D dla osób zagrożonych jej niedoborem. Chociaż nadmiar witaminy D może doprowadzić do stanu chorobowego, to, jak twierdzi profesor Beelman, mówimy tu o ekstremalnie wysokim poziomie witaminy, którego nie da się osiągnąć przez przypadek.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- medicalxpress.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
RFID, kody kreskowe czy kody QR – co wybrać?
Każda firma, która nosi się z zamiarem wdrożenia u siebie automatycznej identyfikacji, stoi przed wyborem jednego z trzech rozwiązań – kodów...
-
Nowoczesna recepcja w prywatnym gabinecie medycznym
W jaki sposób sprawić, by nasza prywatna placówka medyczna zyskała w krótkim czasie zaufanie pacjentów? To proste. Musimy zrobić wszystko,...
-
-
-
-
-
-