Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-08-24  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-08-24
Naukowcy potwierdzają: sód zwiększa ryzyko chorób serca
Większość spożywanego przez nas sodu znajduje się w gotowych potrawach
Większość spożywanego przez nas sodu znajduje się w gotowych potrawach

34 światowych wiodących naukowców wystąpiło razem stwierdzając, że zmniejszenie spożycia sodu u zachodnich społeczeństw zredukowałoby ilość zachorowań na choroby serca. Informacja taka została podana przez American Heart Association.

Choroby serca są w Ameryce główna przyczyną śmierci. Zdaniem naukowców zmniejszenie spożycia sodu mogłoby zapobiec śmierci 92 tys. Amerykanów rocznie i pozwolić na zaoszczędzenie przez służbę zdrowia 24 mld dolarów.

Zgodnie z opracowanymi przez rząd USA normami, rekomendowana ilość dziennego spożycia sodu wynosi 2,3 grama na dzień. Większość Amerykanów spożywa jednak około 3,4 grama sodu dziennie. Aż 80% spożywanego przez nich sodu pochodzi nie z samodzielnego dosalania przez nich potraw, ale jest już zwarte w gotowych daniach kupowanych w restauracjach i marketach.

"Dekady akcji edukacyjnych mających zwiększyć świadomość dotyczącą skutków spożywania sodu nie zrobiły oczekiwanej różnicy" - mówi prezydent American Heart Association Elliott Antman. Zwrócił on także uwagę, że aby poprawić stan zdrowia populacji odpowiednie działania musieliby podjąć przede wszystkim producenci żywności i branża restauracyjna.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Inne

Źródło:
medicalxpress.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także