
Powszechnie stosowany suplement diety ubichinon, znany także jako koenzym Q-10 jest uważany za antyoksydant chroniący komórki przed wolnymi rodnikami. Ostatnie badania przeprowadzone na McGill University sugerują jednak, że jest to środek nieskuteczny i nieprzynoszący żadnych korzyści dla zdrowia.
Ubichinon jest podobną do lipidów substancją, którą znaleźć można we wszystkich komórkach ludzkiego ciała. Komórki używają jej do produkcji energii ze składników odżywczych i tlenu. Ponieważ sądzono, że ubichinon funkcjonuje także jako antyoksydant, był on zalecany przez lekarzy przy rożnego rodzaju schorzeniach oraz jako środek spowalniający starzenie. Wpływy z globalnej sprzedaży ubichinonu są szacowane na setki milionów dolarów rocznie.
Naukowcy z McGill, aby zbadać jak metabolizm wpływa na starzenie, stworzyli odmianę myszy, u których można było stopniowo eliminować ubichinon, a następnie przywracać go do normalnego poziomu. Utrata ubichinonu powodowała ostre choroby u myszy i przedwczesną śmierć. Nie zauważono jednak uszkodzenia błon komórkowych na skutek utleniania lub zniszczenia DNA z powodu wolnych rodników.
Jednocześnie naukowcy postanowili zbadać bliżej znaczenie ubichinonu dla produkcji energii w mitochondriach. Obecnie zespół otrzymał grant z fundacji MitoCanada, która zajmuje się pomocą pacjentom z chorobami związanymi z mitochondriami. Zespół będzie poszukiwał nowych sposobów i leków, które pomogą zwiększać ilość lub efektywność ubichinonu w ludzkim organizmie.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- medicalxpress.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak zostać farmaceutą? Ścieżka kariery po farmacji
Praca w zawodzie medycznym daje mnóstwo satysfakcji, ale wiąże się też z dużą odpowiedzialnością. Rozważasz studia farmaceutyczne i zastanawiasz...
-
Do czego służy lepkościomierz?
Lepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...
-
-
-
-
-
-