Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-09-29  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-09-29
Prawdopodobnie wiadomo już, gdzie w mózgu zapisują się przyjemne doznania
Dr hab. Ewelina Knapska jest laureatką programu FNP KOLUMB
Dr hab. Ewelina Knapska jest laureatką programu FNP KOLUMB

Naukowcy z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN w Warszawie ustalili, że za zapamiętywanie przyjemnych doznań odpowiedzialna jest konkretna część mózgu, mianowicie tzw. jądro środkowe ciała migdałowatego. Wyniki ich badań ukazały się w czasopiśmie "Journal of Neuroscience".

„Wspólny termin +uczenie się i pamięć+ odnosi się do odpowiedniej reakcji zarówno zwierzęcia, jak i człowieka, na płynące ze środowiska informacje, umożliwiające unikanie bądź ucieczkę od bodźców sygnalizujących doznania przykre, lub na odwrót - zbliżenie się w celu uzyskania doznań przyjemnych. Te pierwsze określa się mianem awersyjnych, te drugie apetytywnych" - tłumaczy dr hab. Ewelina Knapska, która jest pierwszym autorem publikacji.

Według komunikatu Fundacji na rzecz Nauki Polskiej (FNP) wysłanego do PAP odkryty został mechanizm molekularny zaangażowany w uczenie się i pamięć apetytywną. Wciąż nie wiadomo jednak co wpływa na pamięć awersyjną. „Okazuje się, że zahamowanie aktywności zaledwie jednego białka - MMP-9 - upośledza apetytywne uczenie się i pamięć, nie mając wpływu na awersyjne uczenie się i pamięć" - informuje FNP.

Polscy naukowcy prowadzili badania na myszach. Zaobserwowano, że zmiany plastyczne zachodzące w ich mózgach są zależne głównie od MMP-9. Dlatego właśnie można przypuszczać, że ślady pamięci doznań przyjemnych są gromadzone jądrze środkowym ciała migdałowatego.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
PAP
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także