
Badania przeprowadzone na Far Eastern Federal University dowodzą, że peptyd wytwarzany przez ukwiała wspaniałego (Heteractis magnifica) może spowalniać proces zapalny oraz uszkadzanie neuronów w chorobie Alzheimera. Zwierzęta te zamieszkują tropikalne wody oceanów.
Jak donoszą naukowcy, peptydy wytwarzane przez ukwiała Heteractis magnifica mają właściwości neuroprotekcyjne – spowalniają proces zapalny oraz ograniczają uszkodzenia neuronów, które występują przy chorobie Alzheimera.
Peptyd HMIQ3c1 zmniejsza poziom aktywnych form tlenu, które powodują uszkodzenia komórek. Jest inhibitorem proteaz, enzymów niszczących białka, które odgrywają ważną rolę w procesie zapalnym. Substancja ta może także reagować z różnymi receptorami i kanałami jonowymi, przez co jest w stanie wpływać na kilka celów terapeutycznych jednocześnie i reagować w zależności od okoliczności.
Niektóre substancje zawarte w ukwiałach działają również przeciwnowotworowo, jednak ich właściwości wymagają jeszcze dodatkowych badań.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- PAP

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Powrót do sprawności po urazie rdzenia kręgowego
Urazy rdzenia kręgowego – nawet te relatywnie niewielkie – zawsze należy traktować jako bardzo poważne zagrożenia. Najczęściej wiąże się je...
-
Dlaczego regularne badanie wzroku jest kluczowe dla zdrowia oczu?
W dzisiejszym świecie, gdzie większość z nas spędza wiele godzin przed ekranami komputerów, smartfonów i telewizorów, zdrowie naszych oczu staje...
-
-
-
-
-
-