
Zdrowe odżywianie to najlepszy sposób przeciwdziałania nagłym spadkom intelektualnej formy. I przeciwnie - dieta uboga w owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż, orzechy i ryby, a zawierająca znaczne ilości smażonego jedzenia, czerwonego mięsa i alkoholu to prosta ścieżka do zrujnowania zdolności poznawczych.
Potwierdziły to ostatnie badania, w których przez ponad 5 lat śledzono diety oraz stany umysłowe prawie 28 tys. osób w wieku powyżej 55 lat mieszkających w krajach o wysokich dochodach.
Średnio u 16,8% mężczyzn i kobiet na przestrzeni pięciu lat badań występował spadek zdolności poznawczych. Jednocześnie badania pokazały jasno, że ci, którzy odżywiają się w odpowiedni sposób, są najmniej narażeni na obniżkę ich mocy poznawczych.
Autorzy artykułu, który ukazał się niedawno w czasopiśmie "Neurology", podkreślają, że dieta wpływa na mózg na wiele sposobów. Złe odżywianie ogołoci nasz organizm oraz mózg z witamin i minerałów, które nie tylko wspomagają wytwarzanie nowych zdrowych komórek, ale także chronią przed zapaleniami, pomagają rozkładać tłuszcze oraz chronią komórki przed stresem.
Specjaliści przewidują, że częstotliwość występowania choroby Alzheimera w Stanach Zjednoczonych wzrośnie trzykrotnie do 2050 roku. Zdrowa dieta to pierwsza linia walki z tą tendencją.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- medicalxpress.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak urządzić i wyposażyć gabinet do masażu?
Gabinety masażu cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Siedzący tryb życia i niewielka ilość ruchu sprawiają, że wiele...
-
Dlaczego regularne badanie wzroku jest kluczowe dla zdrowia oczu?
W dzisiejszym świecie, gdzie większość z nas spędza wiele godzin przed ekranami komputerów, smartfonów i telewizorów, zdrowie naszych oczu staje...
-
-
-
-
-