
Naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego (UTMB) w Galveston opracowali szczepionkę z trzech zmodyfikowanych genetycznie szczepów bakterii Salmonella. Szczepionka podawana jest najprostszą i najmniej inwazyjną metodą czyli doustnie.
"W najnowszym badaniu - mówi prof. Ashok Chopra - przeanalizowano reakcje immunologiczne myszy, które otrzymały doustną szczepionkę oraz sposób odpowiedzi na śmiertelną dawkę bakterii. Okazało się, że szczepionki doustne zapewniają silniejszą odporność przeciwko bakteriom Salmonella, pokazując tym samym potencjał dla przyszłego wykorzystania u ludzi."
Obecnie nie ma na rynku powszechnie dostępnej szczepionki chroniącej przed zatruciem pokarmowym wywołanym przez bakterie Salmonella. Pierwszym wyborem w leczeniu tego typu zakażeń są antybiotyki, mimo że niektóre szczepy bakterii szybko rozwijają oporność na nie. Innym niebezpiecznym aspektem bakterii Salmonella jest fakt, że mogą one zostać użyte jako broń biologiczna, co zdarzyło się w Oregonie, gdy sekta umyślnie zakaziła bary sałatkowe, powodując zachorowanie 1000 osób.
W USA co roku dochodzi do 1,4 mln zachorowań wywołanych bakteriami Salmonelli, 15 000 z nich kończy się hospitalizacją, a 400 śmiercią. Naukowcy przewidują, że na każdą jedną rozpoznaną salmonellozę, przypada 39 nierozpoznanych przypadków. Na chorobę są szczególnie narażone osoby z osłabionym układem pokarmowym i dzieci poniżej 3. roku życia.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- interia.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Gruczolakorak - niebezpieczny przeciwnik: Jak go rozpoznać i leczyć?
Nowotwory to niezwykle zróżnicowana grupa chorób, wśród której występują również nowotwory złośliwe. Właśnie wśród nich ma swoje miejsce...
-
Nożyczki chirurgiczne - rodzaje i zastosowanie w praktyce lekarskiej
www.laboratoria.xtech.plSpecjalistyczne nożyczki są niezbędne do przeprowadzenia operacji i zabiegów chirurgicznych. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje tych...
-
-
-
-
-
-