
Firma DBV Technologies prowadzi prace nad plastrem, który będzie obniżał wrażliwość organizmu na orzechy ziemne. Właśnie zakończyła się II faza testów klinicznych. Wyniki są obiecujące, a wynalazcy już zaczynają myśleć o plastrach na inne typy alergii.
Alergie są niewłaściwą odpowiedzią układu odpornościowego na substancje, które w normalnych warunkach nie są szkodliwe. Są szóstą główną przyczyną przewlekłych chorób wśród Amerykanów. Według CDC, w USA 4-6% dzieci cierpi na alergie pokarmowe.
W testach wzięły udział dzieci w wieku od 6 do 11 lat. Używały one plastra przez trzy lata. 83% z nich mogło potem zjeść 1000 mg orzechów ziemnych bez jakiejkolwiek reakcji alergicznej. To 10 razy więcej niż kiedy dołączali do gruby badawczej.
Wewnątrz każdego plastra jest rozpylana próbka białka orzechowego. Gdy plaster nałoży się na skórę, białko wywołuje odpowiedź układu odpornościowego. Alergen nie trafia do strumienia krwi, co spowodowałoby reakcję alergiczną. W ten sposób organizm uodparnia się na alergen, podobnie jak dzieje się to podczas standardowych szczepień ochronnych.
Zazwyczaj jedynym sposobem, aby zmniejszyć reakcję alergiczną jest proces "odczulania", kiedy to wprowadza się do organizmu niewielkie ilości alergenu. W przypadku alergii na orzeszki ziemne sposób jest tylko jeden - trzeba je zjeść. Może być to jednak niebezpieczne, bo alergen dostaje się do krwiobiegu i rozprzestrzenia w całym organizmie, potęgując reakcję alergiczną.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- interia.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Nowoczesna recepcja w prywatnym gabinecie medycznym
W jaki sposób sprawić, by nasza prywatna placówka medyczna zyskała w krótkim czasie zaufanie pacjentów? To proste. Musimy zrobić wszystko,...
-
Jak wygodnie i bez stresu przygotować się do porodu i pierwszych tygodni...
Każda przyszła mama, w mniejszym lub większym stopniu, odczuwa niepokój związany ze zbliżającym się terminem porodu. Szczególnie pierworódki mają...
-
-
-
-