Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-03-20  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-03-20
Rozcieńczanie pestycydów przyczyną rozprzestrzeniania norowirusa
Rozcieńczanie pestycydów przyczyną rozprzestrzeniania norowirusa

Rozcieńczanie pestycydów zanieczyszczoną wodą jest potencjalnym źródłem rozprzestrzeniania norowirusa w świeżej żywności – ostrzegają naukowcy.

Ludzki norowirus (hNoV), podobnie jak rotawirus, jest jednym ze źródeł zakażeń pokarmowych, zwłaszcza u dorosłych, i wywołuje on tzw. grypę żołądkową. Wirus ten jest bardzo zakaźny. Najczęstszymi miejscami zbiorowych zatruć pokarmowych nim spowodowanych są stołówki i restauracje. Choroba rozwija się w ciągu 1-2 dni od zakażenia. Objawy, tj. wymioty i/lub biegunka, pojawiają się nagle. Ponadto może wystąpić gorączka, bóle głowy i stawów. W przypadku osób osłabionych oraz w starszym wieku zakażenie tymi wirusami może prowadzić do zgonów, których bezpośrednią przyczyną jest odwodnienie organizmu. Obecnie nie ma leku na dolegliwości związane z zakażeniem norowirusem i jego objawy trzeba przeczekać, nie dopuszczając do odwodnienia.

Często przyczyną zakażenia norowirusem jest spożycie świeżych owoców lub warzyw, na których znajduje się hNoV, ale trudno określić, w którym etapie łańcucha dostaw pojawia się on w żywności. W najnowszej pracy naukowej opublikowanej przez holenderskich naukowców w czasopiśmie „International Journal of Food Microbiology" zbadano, czy woda używana do rozcieńczania koncentratów pestycydów może stanowić źródło zakażenia. Trop ten podjęto, ponieważ rolnicy używają wielu źródeł wody w produkcji żywności, m.in. wodę ze studni, wody powierzchniowe pochodzące z rzek oraz jezior, które, jak wykazują badania, mogą być siedliskiem norowirusa.

Badania przeprowadzono w ten sposób, że 8 różnych pestycydów rozcieńczono wodą zanieczyszczoną hNoV. Następnie zanalizowano ślady wirusa w próbkach. Okazało się, że zaraźliwość wirusa pozostała niezmieniona w obecności pestycydów, chemikalia te nie zaszkodziły wirusowi. Autorzy pracy zwracają uwagę na fakt, że używanie pestycydów w produkcji świeżej żywności to nie tylko ryzyko związane z wprowadzeniem szkodliwych substancji chemicznych, ale i ryzyko mikrobiologiczne rozprzestrzeniania chorób.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
eurekalert.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także