
Rozcieńczanie pestycydów zanieczyszczoną wodą jest potencjalnym źródłem rozprzestrzeniania norowirusa w świeżej żywności – ostrzegają naukowcy.
Ludzki norowirus (hNoV), podobnie jak rotawirus, jest jednym ze źródeł zakażeń pokarmowych, zwłaszcza u dorosłych, i wywołuje on tzw. grypę żołądkową. Wirus ten jest bardzo zakaźny. Najczęstszymi miejscami zbiorowych zatruć pokarmowych nim spowodowanych są stołówki i restauracje. Choroba rozwija się w ciągu 1-2 dni od zakażenia. Objawy, tj. wymioty i/lub biegunka, pojawiają się nagle. Ponadto może wystąpić gorączka, bóle głowy i stawów. W przypadku osób osłabionych oraz w starszym wieku zakażenie tymi wirusami może prowadzić do zgonów, których bezpośrednią przyczyną jest odwodnienie organizmu. Obecnie nie ma leku na dolegliwości związane z zakażeniem norowirusem i jego objawy trzeba przeczekać, nie dopuszczając do odwodnienia.
Często przyczyną zakażenia norowirusem jest spożycie świeżych owoców lub warzyw, na których znajduje się hNoV, ale trudno określić, w którym etapie łańcucha dostaw pojawia się on w żywności. W najnowszej pracy naukowej opublikowanej przez holenderskich naukowców w czasopiśmie „International Journal of Food Microbiology" zbadano, czy woda używana do rozcieńczania koncentratów pestycydów może stanowić źródło zakażenia. Trop ten podjęto, ponieważ rolnicy używają wielu źródeł wody w produkcji żywności, m.in. wodę ze studni, wody powierzchniowe pochodzące z rzek oraz jezior, które, jak wykazują badania, mogą być siedliskiem norowirusa.
Badania przeprowadzono w ten sposób, że 8 różnych pestycydów rozcieńczono wodą zanieczyszczoną hNoV. Następnie zanalizowano ślady wirusa w próbkach. Okazało się, że zaraźliwość wirusa pozostała niezmieniona w obecności pestycydów, chemikalia te nie zaszkodziły wirusowi. Autorzy pracy zwracają uwagę na fakt, że używanie pestycydów w produkcji świeżej żywności to nie tylko ryzyko związane z wprowadzeniem szkodliwych substancji chemicznych, ale i ryzyko mikrobiologiczne rozprzestrzeniania chorób.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- eurekalert.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Na czym polega dezynfekcja narzędzi i urządzeń higieniczno-sanitarnych?
Dezynfekcja to termin, który kojarzy się często ze szpitalami czy przychodniami. Jednak w praktyce zagadnienie regularnej dezynfekcji narzędzi i...
-
Do czego służy lepkościomierz?
Lepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...
-
-
-
-
-