Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-12-07  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-12-07
Naukowcy stworzyli cukierki, które są zdrowe dla zębów
Opracowane przez Lang cukierki zawierją martwe bakterie
Opracowane przez Lang cukierki zawierją martwe bakterie

Dentyści ostrzegają nas, że zbyt duża ilość cukierków może spowodować ubytki w zębach. W rzeczywistości to nie cukierki, tylko bakterie na powierzchni zębów są przyczyną próchnicy. Jeżeli zredukuje się ilość tych bakterii, także liczba ubytków zębowych powinna ulec zmniejszeniu. Christine Lang z berlińskiej firmy ORGANOBALANCE razem ze współpracownikami wynalazła cukierek, który potrafi tego dokonać. Zawiera on martwe bakterie, które łączą się z bakteriami powodującymi próchnicę i odrywają je od zębów.

Po posiłku bakterie przyczepione do powierzchni zębów wydzielają kwas, który powoli rozpuszcza szkliwo. Kiedy zostanie ono starte, zaczyna się rozwijać próchnica. Rodzajem bakterii najczęściej powodujących próchnicę jest Streptococcus mutans. W trakcie żucia część tych bakterii usuwana jest z powierzchni zęba przez ślinę, którą połyka się lub wypluwa. Reszta jednak ponownie przytwierdza się do zęba.

Naukowcy wiedzieli już wcześniej, że inny typ bakterii, Lactobacillus paracasei, znajdujący się w kefirze redukuje poziom Streptococcus mutans u szczórów. Ta pierwsza wiąże się z tą drugą za pomocą cukru, którym jest pokryta i nie pozwala Streptococcus mutans powtórnie przyczepić się do zęba.

Żeby sprawdzić, czy L. paracasei może pomóc w zapobieganiu ubytkom zębowym u ludzi, Lang wraz z zespołem stworzyła cukierek zawierający termicznie uśmiercone bakterie z tego gatunku. Następnie przetestowała jego działanie na grupie 60 ochotników. Wszyscy, którzy zjedli cukierki zawierające L. paracasei mieli wyraźnie zmniejszony poziom Streptococcus mutans. Co więcej nie zmniejszył się natomiast poziom bakterii korzystnych dla naszych zębów.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
medicalxpress.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :