Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2015-12-08  |  Ostatnia aktualizacja: 2015-12-08
Powstała nowa technika zamrażania tkanek
Nowa technika pozwala na oszczędzenie nawet 80% komórek
Nowa technika pozwala na oszczędzenie nawet 80% komórek

Naukowcy wynaleźli nową metodę rozmrażania zamrożonych tkanek, która pozwala na oszczędzenie nawet 80% żywych komórek. Odkrycie to może mieć kluczowe znaczenie dla rozwoju transplantologii i krioniki.

Krionika jest metodą głębokiego ochładzania ciał ludzi i zwierząt, których współczesna medycyna nie jest w stanie uleczyć z śmiertelnych chorób. Jest z głównych problemów, jakim stara się stawić czoło ta dziedzina, jest brak skutecznej metody rozmrażania tkanek, która nie spowoduje ich zniszczenia.

Dziś niezwykle problematyczne jest odpowiednie zamrożenie tkanki, gdyż podczas tego procesu powstają kryształki lodu, które rozsadzają delikatne struktury komórkowe. Dlatego do zamrażania używa się przeróżnych krioprotektantów, odpowiednio zabezpieczających tkanki. Teraz naukowcy odkryli, że zastosowanie gliceryny pozwala zaoszczędzić do 80% komórek żywych.

Nowy sposób na zamrażanie żywych tkanek nie uszkadza budujących je komórek. W połączeniu z bardziej subtelnym rozmrażaniem technika ta umożliwia odzyskanie żywych i zdolnych do podziałów komórkowych komórek.

Badacze mają nadzieję, że w niedalekiej przyszłości uda się im opracować technologię, która zagwarantuje przeżywalność aż 99% zamrożonych komórek. Takie przełomowe wydarzenie stanowiłoby impuls dla rozwoju transplantacji i innych specjalistycznych zabiegów chirurgicznych.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
interia.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :