
Ja ustalili naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60%.Badania powadzone są na śluzie wytwarzanym przez pomrowy oraz śliniki. To dwa powszechnie występujące w Polsce gatunki bezmuszlowych ślimaków, które można spotkać w ogrodach czy na działkach.
u ślimaków, które nie mają muszli, śluz spełnia funkcję ochronną przed drapieżnikami oraz czynnikami zewnętrznymi. Badania prowadzone przez wrocławskich naukowców wykazały również, że śluz ten ma silne właściwości antybakteryjne. Jest on również silnie adhezyjny.
Dzięki tym właściwościom śluz ślimaka może znaleźć zastosowanie w produkcji maści stosowanych na błony śluzowe. Takie preparaty mogłyby ściśle przylegać do ran czy zmian spowodowanych przez chorobę. Antybakteryjne właściwości ślimaczego śluzu mogą być również wykorzystywane przy produkcji preparatów do dezynfekcji oraz działających znieczulająco.
Badacze podkreślają, że pozyskiwanie śluzu od ślimaków jest bezpieczne dla tych zwierząt. Pierwsze wyniki badań wrocławski naukowców czekają na opatentowanie.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- PAP

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Na czym polega dezynfekcja narzędzi i urządzeń higieniczno-sanitarnych?
Dezynfekcja to termin, który kojarzy się często ze szpitalami czy przychodniami. Jednak w praktyce zagadnienie regularnej dezynfekcji narzędzi i...
-
Mycie i rozczesywanie sztucznej peruki
Mycie i rozczesywanie sztucznej peruki zdecydowanie różni się od pielęgnacji peruki z naturalnych włosów. Peruka syntetyczna wymaga delikatnego...
-
-
-
-
-
-
Nożyczki chirurgiczne - rodzaje i zastosowanie w praktyce lekarskiej
www.laboratoria.xtech.pl