Powrót do listy wiadomości Dodano: 2017-05-03  |  Ostatnia aktualizacja: 2017-05-03
Śluz ślimaków ma właściwości antybakteryjne
Badania powadzone są na śluzie wytwarzanym przez pomrowy oraz śliniki
Badania powadzone są na śluzie wytwarzanym przez pomrowy oraz śliniki

Ja ustalili naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60%.Badania powadzone są na śluzie wytwarzanym przez pomrowy oraz śliniki. To dwa powszechnie występujące w Polsce gatunki bezmuszlowych ślimaków, które można spotkać w ogrodach czy na działkach.

u ślimaków, które nie mają muszli, śluz spełnia funkcję ochronną przed drapieżnikami oraz czynnikami zewnętrznymi. Badania prowadzone przez wrocławskich naukowców wykazały również, że śluz ten ma silne właściwości antybakteryjne. Jest on również silnie adhezyjny.

Dzięki tym właściwościom śluz ślimaka może znaleźć zastosowanie w produkcji maści stosowanych na błony śluzowe. Takie preparaty mogłyby ściśle przylegać do ran czy zmian spowodowanych przez chorobę. Antybakteryjne właściwości ślimaczego śluzu mogą być również wykorzystywane przy produkcji preparatów do dezynfekcji oraz działających znieczulająco.

Badacze podkreślają, że pozyskiwanie śluzu od ślimaków jest bezpieczne dla tych zwierząt. Pierwsze wyniki badań wrocławski naukowców czekają na opatentowanie.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Inne

Źródło:
PAP
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także