Powrót do listy wiadomości Dodano: 2017-05-29  |  Ostatnia aktualizacja: 2017-05-29
W Polsce wzrasta liczba zachorowań na salmonellozę
Bakterie salmonelli giną w temperaturze ok. 60 stopni Celsjusza
Bakterie salmonelli giną w temperaturze ok. 60 stopni Celsjusza

Według wstępnych danych Państwowego Zakładu Higieny w 2016 w Polsce miał miejsce 16%-owy wzrost liczby zachorowań na salmonellozę. W sumie odnotowano aż 10 025 przypadków podczas gdy rok wcześniej było to tylko 8652. Ostatni raz podobne statystyki odnotowano w 2010 roku.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, dominują salmonellozy jelitowe, powodowane głównie przez pałeczki Salmonella enteritidis. Choroba objawia się z reguły: bólami brzucha, gorączką, biegunką, odwodnieniem, nudnościami, wymiotami. I choć stopień hospitalizacji wynosi ok. 70%, ustępują najczęściej po kilku dniach.

U małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością może rozwinąć się tzw. postać pozajelitowa, o znacznie cięższym przebiegu (sepsa), której skutkiem może być śmierć pacjenta. W 2014 r. salmonelloza była przyczyną 13 zgonów, co dawało współczynnik śmiertelności na poziomie 0,15%.

Według danych GUS w 2015 r. zanieczyszczenia salmonellozą wykrywano najczęściej w drobiu, podrobach i produktach drobiarskich, jajach i ich przetworach. Kilkukrotnie rzadziej znajdowano ją w mięsie, podrobach i jego przetworach, rybach, owocach morza i ich przetworach, wyrobach cukierniczych i ciastkarskich.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Inne

Źródło:
rp.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także