
Według wstępnych danych Państwowego Zakładu Higieny w 2016 w Polsce miał miejsce 16%-owy wzrost liczby zachorowań na salmonellozę. W sumie odnotowano aż 10 025 przypadków podczas gdy rok wcześniej było to tylko 8652. Ostatni raz podobne statystyki odnotowano w 2010 roku.
W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, dominują salmonellozy jelitowe, powodowane głównie przez pałeczki Salmonella enteritidis. Choroba objawia się z reguły: bólami brzucha, gorączką, biegunką, odwodnieniem, nudnościami, wymiotami. I choć stopień hospitalizacji wynosi ok. 70%, ustępują najczęściej po kilku dniach.
U małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością może rozwinąć się tzw. postać pozajelitowa, o znacznie cięższym przebiegu (sepsa), której skutkiem może być śmierć pacjenta. W 2014 r. salmonelloza była przyczyną 13 zgonów, co dawało współczynnik śmiertelności na poziomie 0,15%.
Według danych GUS w 2015 r. zanieczyszczenia salmonellozą wykrywano najczęściej w drobiu, podrobach i produktach drobiarskich, jajach i ich przetworach. Kilkukrotnie rzadziej znajdowano ją w mięsie, podrobach i jego przetworach, rybach, owocach morza i ich przetworach, wyrobach cukierniczych i ciastkarskich.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- rp.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Niebieskie światło - zmora XXI wieku. Jak wpływa na nasz sen i czy można się...
W dobie wszechobecnej technologii niebieskie światło stało się nieodłącznym elementem naszego życia. Emitowane przez ekrany telefonów, komputerów,...
-
Nożyczki chirurgiczne - rodzaje i zastosowanie w praktyce lekarskiej
www.laboratoria.xtech.plSpecjalistyczne nożyczki są niezbędne do przeprowadzenia operacji i zabiegów chirurgicznych. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje tych...
-
-
-
-
-